Dnes
Teplota: 17.0 °C

Pátek, 10.03.2023Kladské pomezí míří do nové turistické sezóny

Kladské pomezí míří do nové turistické sezóny


Zima utekla jako voda, a my už vyhlížíme jaro a společně s ním také začátek nové turistické sezóny. Na jaké novinky se v Kladském pomezí můžete těšit?

Bezpochyby největším lákadlem bude procházka po revitalizovaném náchodském Zámeckém kopci. Obnoveny byly cestičky, vytvořeny nové lávky, schodiště a odpočinkové zóny, ze kterých se otevírají zcela nové výhledy. Vysázeny byly nové rostliny, ovocné sady, ale také lipová alej „Schaumburg-Lippe" pojmenovaná po posledních šlechtických majitelích náchodského zámku. Už se nemůžeme dočkat, až se vše zazelená a rozkvete.

Po celkové rekonstrukci se 26. března otevírá Wenkeův dům, ve kterém sídlí Městské muzeum v Jaroměři. Objekt byl vybudován na začátku 20. století podle návrhu architekta Josefa Gočára jako obchodní dům a patří se mezi přední díla české moderní architektury. Nyní se návštěvníci mohou těšit na novou expozici, která přibližuje jeho historii i příběh obchodnické rodiny Wenke. Součástí je také edukační dílna a úniková hra pro děti.

Kulturní nadšence pozveme do Umělecké kolonie Bastion IV v Josefově. Najdete zde ateliéry umělců, galerie, ale také půjčovnu „divokol". Konají se tu výstavy, koncerty, filmové kluby, dílny, trhy a mnoho dalších akcí. Příznivci nekonvenčního umění si přijdou na své v Galerii výtvarného umění v Náchodě, která rozšířila své prostory o novou galerii Malá ve Španielově pasáži.

Na toulkách naším regionem byste neměli vynechat ani návštěvu dvou objektů ve správě Muzea Náchodska, které se po rozsáhlých rekonstrukcích otevřely již v loňském roce. Jedná se o pevnost Dobrošov s pěchotními sruby, podzemními chodbami a novým návštěvnickým centrem s interaktivními prvky. Druhým místem je Čapkův mlýn - Stará papírna v Hronově. Uvnitř najdete expozici věnovanou dětství sourozenců Čapkových, kteří tu trávili prázdniny u svých prarodičů. Později je zdejší prostředí inspirovalo i v jejich tvorbě, především v pohádkách Karla Čapka.

Mnoho dalších novinek a tipů na výlety bude představeno na dubnové konferenci Léto v Kladském pomezí, která se tradičně pořádá k zahájení turistické sezóny.

 

 


Wenkeův dům-foto archiv Městského muzea v Jaroměři Wenkeův dům-foto archiv Městského muzea v Jaroměři

Zámecký kopec - foto Tomáš Menec Zámecký kopec - foto Tomáš Menec

Další zprávy /