Dnes
Teplota: 17.5 °C

26.08.2024   Odstavené vozidla

Zasláno: 26.08.2024
Zveřejněno: 26.08.2024

Obsah:
Dobrý den,
všiml jsem si, že na Denisově nábřeží je větší množství dlouhodobě odstavených vozidel (podhuštěné kola, auta od mechu a pod nima jejich obrys). Žádám o prověření možnosti odstranění těchto vozidel.
Děkuji

Zpracováno:

Předáno k vyjádření panu Petru Valicovi, veliteli Městské policie Náchod


Vyjádření:
29.08.2024

Dobrý den,
děkujeme za Váš podnět týkající se dlouhodobě odstavených vozidel na Denisově nábřeží. K vrakům jsem se vyjadřoval už mnohokrát. Opakovaně uvedu informace o možnostech, které nám zákon poskytuje k řešení této situace.
Podle zákona o pozemních komunikacích (§ 19 odst. 2 zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích) může být vozidlo označeno jako vrak, pokud je technicky nezpůsobilé k provozu nebo nemá platnou technickou prohlídku. Pokud vozidlo splňuje tyto podmínky, může silniční správní úřad zahájit proces vedoucí k jeho odstranění.
Postup je následující:
1. Označení vozidla: Nejprve je vozidlo označeno výzvou k odstranění, která bude umístěna přímo na vozidle. Tímto krokem vyzveme vlastníka vozidla, aby jej ve stanovené lhůtě odstranil.
2. Odstranění vozidla: Ve většině případů se bude postupovat dle § 19c zákona č. 13/1997 Sb.

(1) Silniční správní úřad uloží provozovateli vraku

a) na návrh vlastníka pozemní komunikace povinnost vrak odstavený na dálnici, silnici, místní komunikaci nebo veřejně přístupné účelové komunikaci odstranit a odstavit mimo takovou pozemní komunikaci,

b) na návrh vlastníka pozemní komunikace, ze které byl vrak odstraněn postupem podle § 19b odst. 1, povinnost vrak vyzvednout z místa, kde je odstaven, a odstavit jej mimo dálnici, silnici, místní komunikaci nebo veřejně přístupnou účelovou komunikaci,

c) na návrh obce, na jejímž území se nachází veřejně přístupná účelová komunikace, povinnost vrak odstavený na této veřejně přístupné účelové komunikaci odstranit a odstavit mimo dálnici, silnici, místní komunikaci nebo veřejně přístupnou účelovou komunikaci.

(2) Po marném uplynutí 2 měsíců ode dne, kdy byla pravomocně uložena povinnost podle odstavce 1, zajistí navrhovatel podle odstavce 1 předání vraku na náklady jeho provozovatele provozovateli zařízení ke sběru vozidel s ukončenou životností podle zákona o výrobcích s ukončenou životností. Ustanovení § 19b odst. 8 se užije obdobně.

(3) Provádí-li silniční správní úřad v řízení podle odstavce 1 ohledání vozidla, vydá o tom usnesení, které se oznamuje pouze provozovateli vozidla. Není-li silničnímu správnímu úřadu provozovatel vozidla znám a účelem tohoto ohledání je zjištění jeho totožnosti, oznámí se usnesení vylepením na vozidle nejméně 5 dní před provedením ohledání vozidla a současně vyvěšením na úřední desce.

(4) Při ohledání vozidla v řízení podle odstavce 1 lze otevřít uzamčené vozidlo i v nepřítomnosti jeho provozovatele. Došlo-li k otevření uzamčeného vozidla v nepřítomnosti jeho provozovatele, zajistí silniční správní úřad uzamčení vozidla.

3. Co prodlužuje lhůtu pro odstranění: Vozidlo bylo prodáno a nebyl proveden přepis na nového provozovatele. Původní nebo nový provozovatel má trvalý pobyt „na radnici". Vozidlo nestojí na pozemní komunikaci.
Je celkem zbytečné psát MMS zprávy na každý „vrak", protože strážník, který má uvedenou problematiku na starosti má o většině dlouhodobě odstavených vozidlech přehled. Každý rok se snažíme výše popsaným způsobem odstranit cca 70 vozidel s podezřením na vrak.
S pozdravem
Bc. Petr Valica
velitel Městské policie Náchod