Dnes
Teplota: 6.0 °C

Pondělí, 05.12.2022Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti

Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti


Realizace obnovy Zámeckého kopce, který je svou polohou v centru města rozhodně ojedinělý, je nejen důležitým zatraktivněním pro turisty, ale především velkým splněným snem pro „Náchoďáky", kteří jej od této chvíle opět mohou využít k procházkám a relaxaci. Výhledy, které se zde nově otevírají, ohromí i ty největší patrioty.

Na projektu revitalizace tzv. Zámeckého kopce se ve spolupráci Národního památkového ústavu, Územní památkové správy na Sychrově a Města Náchod pracovalo již od roku 2014. Samotné práce započaly v létě roku 2020. V pondělí 5. prosince 2022 se za přítomnosti čestných hostů včetně první dámy, paní Ivany Zemanové, slavnostně zpřístupnil veřejnosti.

Zámecký kopec sloužil v minulosti pastevcům, v polovině 19. století byl osázen ovocnými sady, ale od poloviny 20. století zarůstal přirozeným náletem, až se stal listnatým lesem, a v posledních letech se potýkal s vážnými technickými problémy. Cílem projektu jeho obnovy tak bylo nejen propojení areálu Státního zámku Náchod s centrem města, ale především zpevnění kopce, zajištění svahů před sesuvy, zřízení jeho odvodnění, odstranění náletových dřevin a nahrazení stromů ve špatném zdravotním stavu stromy novými. Obnoven byl cestní systém v délce cca 2,5 km, jehož součástí jsou nové lávky, schodiště, ale také vyhlídky a odpočinkové zóny. Nechybí ani nové osvětlení. Zrestaurovány byly tři hlavní artefakty - busta princezny Idy, křížek Schaumburg-Lippe a původní kamenný podstavec sochy sv. Jana Nepomuckého. Na něj byla osazena kopie sochy, která na místě chyběla téměř 70 let.

Vysázeny byly jabloňové, hrušňové a třešňové sady a lipová alej „Schaumburg-Lippe" pojmenovaná po posledních šlechtických majitelích náchodského zámku. Arboristé na kopci rozmístili 40 ptačích a 20 netopýřích budek a z pokácených stromů s dutinami založili broukoviště.

V průběhu prací byl na tzv. Vysokých šancích objeven archeologický nález v podobě středověké bašty, která byla součástí opevnění. Její datace je dle archeologů odhadována na přelom 15. a 16. století. Nález byl zakonzervován a jeho nadzemní část bude přístupná veřejnosti.

Projekt za téměř 240 milionů korun byl z velké části financován Ministerstvem kultury z programu Rozvoj a obnova materiálně technické základny státních kulturních zařízení (197 mil. Kč), zbylé náklady byly hrazeny přímo z prostředků Ministerstva kultury. Generálním projektantem byla královehradecká firma New Visit s.r.o. a generálním dodavatelem litoměřická firma Gardenline s.r.o.

Všem, kteří se na obnově podíleli, patří uznání a slova díků. Největší poděkování však patří zámeckým medvědům Dáše a Ludvíkovi za to, že více než 2 roky trvající práce strpěli. Velkým závazkem pro město Náchod ve spolupráci s NPÚ je zachování současné podoby kopce pro další generace.

Statistické zajímavosti z obnovy:

Celková délka cest je zhruba 2,5 km, celková délka všech druhů zábradlí je odhadem 960 m. Je zde 505 kamenných a 379 ocelových schodů. Bylo vysázeno přes 250 stromů, z toho 160 ovocných a 35 tisíc rostlin. Na kopci je rozmístěno 43 laviček a 15 odpadkových košů. V prostoru stavby bylo použito 158 tun oceli a asi 650 m3 betonu.

 

 


Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti

Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti Revitalizovaný náchodský Zámecký kopec se otevřel veřejnosti

Další v galerii 11

Další zprávy /