Dnes
Teplota: 15.7 °C

Úterý, 27.07.2021UPOZORNĚNÍ - plánovaná celorepubliková odstávka systému

UPOZORNĚNÍ - plánovaná celorepubliková odstávka systému


Pokud se ve dnech 29. a 30. července chystáte na Městský úřad v Náchodě kvůli občanskému průkazu či cestovnímu dokladu, pak si návštěvu úřadu naplánujte na jindy. V těchto dvou dnech budou totiž přepážky uzavřené. Důvodem je plánovaná celorepubliková odstávka systému, který slouží pro podání žádosti o vydání občanského průkazu či cestovního dokladu a jeho následného převzetí. Odstávka souvisí s přijímáním novely zákona o občanských průkazech a cestovních dokladech.

Novela zákona ještě neprošla celým zákonným schvalovacím procesem, avšak se změnami, které novela přinese, se již počítá a je nutné se jí nejen technicky přizpůsobit. Z tohoto důvodu přistoupilo Ministerstvo vnitra k plánované odstávce systému ve čtvrtek 29. července a v pátek 30. července. Odstávka se bude týkat dokladů se strojově čitelnými údaji, tedy elektronicky čitelných dokladů s kontaktním elektronickým čipem, které tvoří 99% všech vyřizovaných dokladů na pracovišti.

Žádost a k tomu dvě fotografie

V uvedené dny ministerstvo vnitra připouští pouze jednu možnost získání dokladu, a to podání žádosti o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů. Občané jsou pak povinni při podání žádosti o tento druh dokladu předložit kromě zákonem stanovených dokladů rovněž vyplněnou žádost o vydání občanského průkazu a dvě fotografie odpovídající předepsaným náležitostem. Tento doklad bude mít platnost pouze 1 měsíc a je nutné, aby si občané v co nejbližší možné době požádali o nový doklad, a to již se strojově čitelnými údaji. Občané musí rovněž počítat s tím, že pokud podají žádost o vydání občanského průkazu se strojově čitelnými údaji ve zkrácené lhůtě, nebude možné tento doklad v uvedené dny převzít. Doporučujeme tedy občanům zkontrolovat své osobní doklady a vše potřebné vyřídit již před plánovanou odstávkou, případně, pokud to bude dostačující, odložit návštěvu úřadu a vše potřebné vyřídit až po ukončení odstávky.

děkujeme za pochopení

 

 


ilustrační foto ilustrační foto

Další zprávy /