Dnes
Teplota: 13.5 °C

Úterý, 18.02.2020Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky, zajistí tak zdravotnickou péči pro občany, která byla v ohrožení

Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky, zajistí tak zdravotnickou péči pro občany, která byla v ohrožení


Zastupitelstvo města Náchoda schválilo na dnešním jednání koupi pozemku a budovy čp. 665 na Denisově nábřeží. Jedná se o budovu staré polikliniky, jejíž prostory využívá jedenáct lékařů, především stomatologů.

Město Náchod reagovalo na konci loňského roku na fakt, že soukromí vlastníci se rozhodli objekt prodat a lékaři, kteří zde provozují lékařské praxe, se obávali, že by nový vlastník nemusel provoz těchto praxí do budoucna akceptovat. Proto vedení města začalo intenzivně s majiteli jednat o možnosti odkupu této nemovitosti do majetku města.

„Ve vedení města jsme se shodli, že nákup staré polikliniky do našeho majetku je tou nejlepší možnou variantou, protože hrozba přerušení zubařských praxí, by představovala více než rok bez zajištění péče pro tisíce občanů," vysvětlil starosta Jan Birke a dodal: „Právě jeden rok je totiž potřeba pro rekolaudaci případných nových prostor pro provozování zubařské praxe."

Zastupitelé dnes jednomyslně (23 hlasy z 23 přítomných zastupitelů) schválili nákup budovy staré polikliniky za cenu 13,5 mil. Kč. Do budoucna se počítá s rekonstrukcí budovy v řádu cca 10 mil. Kč. „Město chce zachovat historický ráz objektu, ale bezprostředně nutná je výměna oken, zateplení některých částí budovy, např. střechy, zabezpečení přístupu pro imobilní občany včetně vybudování výtahu, rozšíření a úprava parkoviště, revitalizace přilehlého parku nebo rekonstrukce kotelny a systému vytápění," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka. 

Veškeré opravy, na které chce město Náchod využít i možnosti čerpání dotací, budou po dohodě s lékaři probíhat za provozu, resp. tak, aby provoz ordinací nemusel být přerušen. Nové nájemní smlouvy budou uzavřeny k 1. 4. 2020.

„Rád bych poděkoval původním vlastníkům za flexibilní přístup při jednání o prodeji. Sami jsou Náchoďáci a i jim záleželo na tom, aby nemovitost skončila v těch správných rukou. V neposlední řadě děkuji všem kolegům zastupitelům za jednomyslné schválení nákupu této strategicky umístěné nemovitosti v centru města. Díky tomuto rozhodnutí se nám podaří zajistit potřebnou péči a služby pro velkou většinu našich obyvatel," uvedl na závěr starosta Jan Birke.

 


Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky

Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky Město Náchod koupilo budovu staré polikliniky

Další zprávy /