Dnes
Teplota: 5.2 °C

Pátek, 13.11.2020Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy

Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy


Debata o potřebě vybudování nového sportovního zázemí pro halové sporty v Náchodě probíhá již delší dobu, během které se vyvíjí i jeho možné umístění. Z původního záměru postavit halu v prostoru parkoviště u Bílé růže z důvodu majetkových poměrů v této lokalitě sešlo, jako další možnost se nabízelo vybudování nové sportovní haly v místě, kde dnes stojí tzv. „Plechovka". Ta však není v majetku města a vlastník, kterým je TJ Náchod, se rozhodl ji neprodat. Město Náchod muselo tedy od realizace výstavbu haly právě v těchto místech ustoupit.

A tak vedení města přišlo s další, v pořadí již třetí variantou výstavby multifunkční sportovní haly na Plhově v areálu základní školy a bezprostřední blízkosti Jiráskova koupaliště.

Právě s tímto návrhem seznámili včera odpoledne zástupci města - starosta Jan Birke a místostarostové Jan Čtvrtečka a František Majer, ředitele a pedagogy ZŠ Náchod-Plhov.

„Halu potřebujeme a chceme, o tom není pochyb. Jednoznačně to prokázal i průzkum mezi jednotlivými sportovními kluby, které mají v Náchodě tradici a sdružují početnou členskou základnu mládeže. Na nás je, abychom zajistili místo a financování projektu. Po všech těch návrzích se nám toto umístění nakonec jeví jako mimořádná příležitost vybudovat sportoviště v krásné lokalitě s komplexním navazujícím zázemím i možností využití pro žáky ZŠ, která se zaměřuje na rozšířenou sportovní výuku," komentoval záměr starosta Jan Birke a dodal: „První, komu jsme chtěli tento záměr představit a slyšet jejich názory a připomínky, jsou právě pedagogové. V rámci výstavby se totiž nabízí i modernizace stávajících prostor ZŠ a následné propojení. Nezanedbatelným multiplikačním efektem jsou nová parkovací místa, která pomohou vyřešit jejich dlouhodobý nedostatek i pro návštěvníky koupaliště."

Samotné realizaci bude předcházet architektonická soutěž o návrh, jejíž výsledek bude podkladem pro zpracování žádosti o dotaci.

„V návrhu sportovní haly počítáme s herní plochou o rozměrech 50x30 metrů a kapacitou pro více než 1000 diváků. Součástí haly bude i zázemí a prostory pro menší sporty jako například judo, karate, stolní tenis, fitness a další. Nebude chybět potřebné parkování s návazností na komunikaci I/14 včetně nové autobusové zastávky, která bude sloužit jak pro žáky ZŠ, tak pro návštěvníky sportoviště," upřesnil místostarosta Jan Čtvrtečka.

Projekt je nyní na samotném začátku, v návrhu rozpočtu města na rok 2021 jsou finanční prostředky na zpracování projektové dokumentace. V průběhu přípravných prací budou probíhat debaty s jednotlivými sportovními kluby o specifikaci požadavků na konkrétní sportovní zázemí a jejich vzájemné skloubení, tak aby bylo v budoucnu zajištěno efektivní využití haly.


Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy

Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy Projekt nové sportovní haly v Náchodě začíná mít první obrysy

Další v galerii 4

Další zprávy /