Dnes
Teplota: 8.8 °C

Pátek, 26.04.2019Konference Léto v Kladském pomezí představila sezónní novinky

Konference Léto v Kladském pomezí představila sezónní novinky


Regionální konference k zahájení turistické sezony s názvem Léto 2019 v Kladském pomezí se uskutečnila 25. dubna 2019 v nejstarším úpickém domě v Dřevěnce. V krátkých prezentacích pohovořili zástupci turistických atraktivit o tom, nač letos chtějí lákat své návštěvníky.

Zahájení konference se ujali zástupci Svazu cestovního ruchu Kladské pomezí, Krajského úřadu Královéhradeckého kraje a CzechTourismu. Markéta Venclová představila druhý ročník Festivalu zážitků na téma Vojenské památky. Lenka Lembejová informovala o novinkách
v projektu Čapek a cestovatelské soutěži Toulavý baťoh.

Lucie Dostálová s Janou Somernitzovou představily rozšířenou naučnou stezku v náchodském lesoparku Montace, rekonstruovaný Lanový park Hopstráda a pozvaly na letní komentované prohlídky kostela sv. Vavřince. Michaela Mináriková a Andrea Kecová se v prezentaci s názvem Nové Město na skále - ve správný čas na správném místě zaměřily na nový quest v Obůrce Klopotov. Dále připomněly náramkové hodinky PRIM, které se už 70 let v Novém Městě nad Metují vyrábějí a představily chystané stylové upomínkové předměty.

Ondřej Daněk, správce novoměstského zámku rodiny Bartoň-Dobenín, pohovořil o nově zpřístupněné lipové aleji na bývalém obranném valu. Zmínil také letní interaktivní výstavu Aeronautica v zámecké galerii Pod Žebrovkou, která umožní vyzkoušet si létající stroje Leonarda Da Vinciho.

Terézie Kalinayová z Pevnostního města Josefov pozvala na letní pondělní prohlídky s postavami z Bájí a pověstí Jaroměřska. Hlavním bodem její prezentace byla ale chystaná výstava Od spodničky k paraplíčku, která mapuje oděv, hygienu, lékařskou péči a kosmetiku žen 18. a 19. století.

Jan Holý z České Skalice pozval na Slavnosti vína v areálu Maloskalické tvrze. Program budou tvořit přednášky o historii oblíbeného moku, hudební vystoupení, výstava českoskalických umělců a zábavné aktivity pro děti.

Poznání, umění, historii, turistické vyžití i aktivity pro rodiny s dětmi nabízí Malé Svatoňovice, jak připomněla Vladimíra Odrobiňáková a Vladimír Provazník. Pátou sezónu zahájí Důl Bohumír, který si pro návštěvníky přichystal nový altánek s důlními mapami a informacemi
o životě Antonína Čapka - lékaře horníků. Květa Jirmanová dále upozornila na spuštění interaktivního geologického programu pro děti „Tajemství kamene".

Richard Švanda představil Domek Boženy Němcové v Červeném Kostelci, který skrývá mnoho příběhů, a to nejen od slavné autorky. Pozval do pohádkového sklepení i na kulturní akce v čele s večerními prohlídkami s původním majitelem budovy. Markéta Machová nabídla možnost podívat se do Jiráskova divadla nejen jako divák, ale také poznat jeho zákulisí. Celoroční komentované prohlídky představí práci technika, zvukaře, osvětlovače
a návštěvníci se podívají také do orchestřiště a Jiráskovy lóže.

Slawomir Machlowski a Jakub Petráš z Tvrze Kłodzko pozvali na hodiny živé historie s názvem „Hra o pevnost" a speciální noční prohlídky. Jana Nešněrová představila novou historickou naučnou stezku Úpicí a připomněla, že Dřevěnka letos vstupuje do první turistické sezóny s bohatým programem.

Po sérii přednášek následovala prezentace regionálních produktů Kladského pomezí. Na závěr se účastníci konference vydali na komentovanou prohlídku Dřevěnky.

Další podrobnosti o novinkách, které zazněly na konferenci, budou v následujících měsících zveřejňovány na webu a facebooku Kladského pomezí.


Konference Léto v Kladském pomezí představila sezónní novinky Konference Léto v Kladském pomezí představila sezónní novinky

Další zprávy /